Er du begeistret for Afrikas dyreliv, og er det essensen av nettopp dette du reiser til Afrika for å oppleve, så har vi samlet en rekke safarireiser som fokuserer på dyrene og Afrikas spektakulære natur. Fokuset er altså på safari, dyrene og naturen generelt. Safarireisene er alle forslag og kan tilpasses etter ønskemål. Skulle du ønske mer safari, eller kanskje kombinere med en badeferie ved Det Indiske Hav, sender vi gjerne et tilbud for dette.
Rejser under temaet »Safari, safari, safari«
Mange drømmer om å dra på safari, men hva er egentlig en safari? En safari er en reise gjennom den ville naturen og vakre landskap, hvor man opplever de ville dyrene i deres naturlige omgivelser. Ordet safari stammer opprinnelig fra swahili, som er hovedspråket i Øst-Afrika, samt fra arabisk. Det betyr bare å reise, men har senere blitt synonymt med det de fleste i dag forstår ved ordet, nemlig en naturreise med fokus på å se Afrikas ville dyr. I de senere årene har safari som reiseform også blitt brukt flittig utenfor Øst-Afrika, og ikke bare på resten av kontinentet, men også på klodens øvrige kontinenter. En safari er altså ikke spesifikt definert til å skulle inneholde noe bestemt. Bare et løfte om å oppleve den uberørte naturen og de ville dyrene i sin reneste form. Hva en safari nøyaktig innebærer, avhenger altså helt av hvilket land du drar til og når. En klassisk safari forbindes dog fortsatt typisk med en reise ut på savannen i firehjulstrekkere, mens det søkes etter og observeres ville dyrs ferd.
En av de store safaridrømmene for mange er å se den store migrasjonen. Altså den store gnu- og sebravandringen, hvor opp mot 2 millioner gnuer og sebraer vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya (og retur) i sin søken etter mat og drikke. Den store flokken skaper et kaos av prikker på savannen og et enda større kaos når Mara-elven skal krysses. Ofte har man på TV sett hvordan dyrene står der og venter på å ta spranget. Plutselig, som om det gis et lydløst signal, begynner kryssingen av elven. De sultne krokodillene ligger bare og venter på at en gnu eller sebra skal komme deres vei, mens løvene og hyenene tålmodig venter på den andre siden av bredden. En scene som er fascinerende på TV, men som er enda mer fantastisk i virkeligheten under en safari. Drar man på en Kenya migrasjonssafari, altså en safari i juli-oktober hvor migrasjonen typisk er i Masai Mara, vil sjåføren og/eller din reiseleder alltid forsøke å gi deg denne unike opplevelsen.
Vil man alternativt gjerne se den store gnu- og sebraflokken når de føder sine flere hundre tusen unger, som rovdyrene naturligvis flokkes om, så er en safari til den sørlige delen av Serengeti i Tanzania i januar-mars akkurat saken. Uansett hvilket av disse to safarialternativene som velges, så byr de på storslåtte og til tider barske opplevelser. Det er dog viktig å fremheve at det i Masai Mara og Serengeti er mange dyr hele året, så begge steder kan til enhver tid fremheves som noen av Afrikas absolutt beste safariområder, og at migrasjonen av gnuer og sebraer er bare én blant mange store safariopplevelser.
En annen ikke mindre overveldende safariopplevelse er en gorillasafari. I fjellene i Uganda, Rwanda og DR Kongo finner du de betagende og utrydningstruede fjellgorillaene. Et av de få og absolutt beste stedene å se dette praktfulle dyret er i Bwindi Impenetrable Forest nasjonalparken. Den 331 km2 store nasjonalparken er på UNESCOs liste over verdens naturarv og har en stor bestand av de totalt ca. 1.000 fjellgorillaene som den heldigvis økende verdensbestanden nå er oppe på.
De første skrittene du tar inn i Bwindi på en gorillasafari, er som å ta skritt inn i en annen verden. Nasjonalparken er dekket av frodig regnskog, som har beriket området siden den siste istiden på jorden. Dette gjør Bwindi-regnskogen til en av verdens eldste regnskoger. Formentlig av denne grunn finner du også her en helt unik biodiversitet, hvor for eksempel mer enn 160 forskjellige tresorter og over 100 forskjellige bregnearter har hjemme. Denne biodiversiteten gjør Bwindi til det ideelle stedet for både fugler, sommerfugler og ikke minst for fjellgorillaer å ferdes i. Ca. 400 av de gjenværende fjellgorillaene har hjem i Bwindi, noe som også betyr at du ikke finner et bedre sted for en gorillasafari. Man må ha en viss fysisk form hvis man ønsker å dra på en gorillasafari. Det krever nemlig en vandretur gjennom den såkalte uigjennomtrengelige regnskogen for å finne, og ikke minst komme inn til, de imponerende dyrene. Men når målet er nådd og gorillaflokken sitter, henger eller leker rett foran deg, er det uten tvil verdt det hele. Vandreturens lengde kan ikke oppgis på forhånd, da den dels avhenger av hvilken gorillagruppe man tildeles, noe som først gjøres på stedet, og dels hvor denne gruppen har valgt å oppholde seg på selve dagen for gorillasafarien.
De fleste safarireiser til det vestlige Uganda, som har gorillasafari på programmet, har også en sjimpansesafari inkludert, da det også er en enestående opplevelse å sitte blant disse enda nærmere beslektede og enda mer intelligente dyrene. En sjimpansesafari foregår etter samme prinsipp som en gorillasafari, men finner sted i lavlandsregnskogen og oftest i Kibale Forest nasjonalparken. Midt mellom Kibale og Bwindi ligger den vakre og svært artsrike Queen Elizabeth nasjonalparken, som kan by på vidunderlig klassisk safari, så Uganda er på flere måter en unik og spektakulær destinasjon for safari.